top of page

Centering Pregnancy (Centering Zorg)

Naast de reguliere zwangerschapscontroles is het bij Veldroos mogelijk om mee te doen met
Centering Pregnancy. Dit is een programma dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Bovendien krijg je de tijd om vragen te stellen en je ervaringen te delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.


Onderzoek wijst uit dat Centering Pregnancy leidt tot minder vroeggeboorten en bijdraagt aan meer vertrouwen bij de zwangere zelf in haar zwangerschap, de bevalling en haar rol als moeder.
De bijeenkomsten zijn altijd op een vaste dag en op een vast tijdstip en zijn vooraf bekend voor de gehele zwangerschap: je kent de data dus al van te voren: handig voor in je agenda!


Deelname aan een Centering Pregnancy groep is gratis. Is er bij jou sprake van een medische
indicatie, waardoor de zwangerschapscontroles en bevalling onder leiding van de gynaecoloog plaatsvinden? Ook dan ben je welkom bij een van onze Centering Pregnancy groepen. Neem contact met ons op voor meer informatie.


Voordelen Centering Zwangerschap


Verloskundige zorg in een groep met zwangeren die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend
17 uur méér zorg dan bij individuele verloskundige zorg
Meer onderwerpen bespreken en er dieper op ingaan
Ervaringen delen en van elkaar leren
Individueel contact met de verloskundige voor uitwendig onderzoek
- 9 bijeenkomsten van 2 uur i.p.v. controles van 15 minuten, en een bijeenkomst na de bevalling

 

Wij hebben, indien gewenst, voor de werkgever een brief met uitleg over Centering Pregnancy.
Een werkgever is verplicht om (doorbetaald) vrij te geven om een verloskundige hulpverlener te bezoeken. Dit geldt ook voor Centering Pregnancy.


Ben je benieuwd hoe anderen Centering Pregnancy hebben ervaren? Klik dan hier


Hoe ziet Centering Pregnancy eruit?


Als je zwanger bent verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. Maar dat niet alleen. De zwangerschap is vaak ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken. Waar en hoe wil je bevallen? Welke voeding ga je je baby straks geven? Ga je meer of minder werken?
Zo zijn er nog veel meer dingen waar je over moet nadenken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groeit en de andere medische controles goed zijn.


Het eerste gesprek


Bij CenteringZwangerschap vindt het eerste gesprek (consult) individueel plaats. Tijdens dit
gesprek stelt de verloskundige gerichte vragen over bijvoorbeeld: je gezondheid, je leefstijl en de gezondheid van je partner en familieleden.


Na het eerste gesprek


De controles daarna worden niet meer individueel, maar in groepsverband aangeboden. Je vormt
samen met een groep vrouwen, die ongeveer in dezelfde periode zijn uitgerekend, een
sessiegroep. Tijdens een sessie wordt de medische zorg, zoals controle van de bloeddruk en de
groei van de baby, besproken. In een sessie ga je in gesprek met vrouwen die hun zwangerschap allemaal op een andere manier kunnen ervaren en beleven. Hierin ondersteun je elkaar.

 

Daarnaast leer je hoe je op een gezonde manier je zwangerschap kunt doorlopen. De sessies vinden plaats in een groep van 8 tot 12 vrouwen.
Tijdens de sessies speel je zelf een grote rol in je eigen zorgproces: Je leert zelf je bloeddruk te
meten en je eigen dossier bij te houden
Tijdens de eerste bijeenkomst wordt gezamenlijk besloten bij welke bijeenkomst de partners nog meer wordt uitgenodigd (of niet). Daarnaast kan je partner altijd het eerste half uur mee: dan kan ook hij kennismaken met deelnemers (en partners) van de groep én naar het hartje luisteren.

​

Begeleiding


Een groep wordt begeleid door twee vaste personen: Een verloskundige en een andere
beroepsbeoefenaar uit de gezondheidszorg. Dit kan bijvoorbeeld een praktijkassistente, een doula (een professional die je op natuurlijke wijze ondersteunt tijdens de zwangerschap en bevalling zonder medische-ondersteuning), lactatiekundige (zij begeleidt moeders bij alle aspecten van borstvoeding) of een kraamverzorgster zijn.
De bijeenkomsten vinden altijd plaats op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot aan het einde van je zwangerschap. De bijeenkomsten duren ongeveer 2 uur per bijeenkomst. Dit is veel langer dan het (eerste) persoonlijke gesprek. Deze duurt gemiddeld 15 minuten. Daardoor is de interactietijd tussen de zorgverlener en de zwangere groter is en is het beter mogelijk meer en uitgebreider factoren te bespreken die van invloed zijn op de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind.

​

Doe je mee met Centering Pregnancy in Soest?


Vind je het allemaal best wel spannend en vind je het fijn om support van andere zwangere te
krijgen? Heb je geen tijd om naar de verloskundige én naar een cursus te gaan; wil je dit in één?
Zoek je een stukje verdieping in zwangerschap, baring, kraamtijd en ouderschap? Of vind je het misschien fijn om nu al te weten wanneer je afspraken zijn voor de komende maanden? Vind je het vervelend wanneer een spreekuur uitloopt en je moet wachten? Dan is deze vorm van zwangerschapsbegeleiding zeker iets voor jou.
Zwangerschapsbegeleiding door middel van Centering Pregnancy bestaat uit 9 bijeenkomsten van 2 uur. Een groep bestaat uit acht tot twaalf zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur. Uiteraard betrekken wij je partner in het hele proces; hoe we dat precies doen, stemmen we af met de groep.
Wanneer de 9e bijeenkomst is geweest ga je de laatste maand van je zwangerschap in en krijg je tot je bevalling wekelijks een controle op het individuele spreekuur. Ook de echo’s en
bloedafnames tijdens je zwangerschap zijn individueel. Dit geeft je de mogelijkheid ook de andere verloskundigen van team Veldroos te leren kennen.
Na de bevalling is de laatste bijeenkomst mét de kindjes, deze plannen we als het laatste kindje geboren is.
Tijdens een van je 1e controles bij Veldroos geven we informatie en kun je kiezen voor Centering Pregnancy. Wij raden je echt aan om mee te doen met Centering Pregnancy.


Voor informatie over Centering Pregnancy klik hier of vraag ernaar tijdens het intake-gesprek.

bottom of page